Thursday, July 19, 2012

Sentuhan Qalbu .... Dr Daniel

Sahabat fillah..
Hari ini kami dihidangkan dengan santapan rohani yang sangat luar biasa. 2 jam setengah bersama Dr Daniel tidak mendatangkan sedikit pun rasa jemu dan penat. Biasala.. Dr Daniel.. hujahnya hebat pasti ada sentuhan qalbu yang benar-benar menusuk hati. 

Yang paling terkesan bila dia ingatkan diri kita ni perlu ada taqwa. Kalau ada taqwa semua perkara akan jadi mudah dalam urusan mendapat redha Allah. Tapi kalau tak ada taqwa kita akan mudah menyalahkan orang lain bila kita tak dapat apa yang kita nak.. kita yang berjalan tak pandang bawah, bila terlanggar lubang, kita salahkan JKR, tuan punya bangunan dan macam-macam lagi. Sama macam kita.. kalau kita tak dapat apa yang kita nak, kita mudah menyalahkan orang lain punca kita tak dapat apa yang kita nak. Sebenarnya, Dr Daniel kata, taqwa la dasarnya. Ada taqwa setel semua masalah. 

Tak kisahlah berat macammana masalah yang kita hadapi sebenarnya kecil sangat di sisi Allah. Sebab tu, bila Nabi bersedih ketika Allah ambil Khadijah r.a. Allah angkat Nabi ke langit untuk nabi lihat semua cakerawala yang sangat luas ni.  Bayangkan jumlah bintang sahaja ada lebih 70 000 000 000 000 000 000 000.

Kalau cakerawala yang sangat luas tu Allah mampu uruskan, mengapa tidak dengan masalah kita. So, jangan putus asa dengan rahmat Allah. Pendek kata, kalau berdoa bersungguh-sungguh mesti Allah bagi. tak dapat di dunia, mungkin Allah sediakan untuk kita di akhirat. tak dapat yang kita nak, mungkin dapat yang yang lebih baik. atau tak dapat cepat Allah bagi lambat sikit. 

Paling penting hidup ni jangan menyusahkan orang lain. Macammana nak dapat doa orang kalau kita asyik menyusahkan hati orang lain. Allah tak suka ahli ibadat tapi tak jaga hati jiran, tak jaga hati masyarakat sekeliling. Sebab kita hidup dengan manusia, jadi jaga sama hati manusia yang lain..

No comments: